Met een zonneboiler kan je op een goedkope en milieuvriendelijke manier warm water genereren. Meestal wordt dit warm water gebruikt als sanitair warm water, of als bijverwarming voor de woning. Maar overal waar je warm water voor nodig hebt, daar zou je in principe een zonneboiler voor kunnen inzetten. Zo ook bijvoorbeeld voor vloerverwarming.

Ook heel interessant is het verwarmen van een zwembad met een zonneboiler of met zonnecollectoren. Door het water van het zwembad op deze manier te verwarmen, kan je het zwemseizoen nog wat verlengen, en geniet je nog langer van je eigen zwembad.

Bovendien is het een heel milieuvriendelijke en efficiënte oplossing. Het is de beste methode om je zwembad te verwarmen in termen van milieuvriendelijkheid en kostenefficiëntie. Een zonneboiler is veel goedkoper dan bijvoorbeeld verwarmen op elektriciteit via een warmtepomp of een boiler.

Om je zwembad te verwarmen gebruik je best een aparte installatie. Het zwembad staat immers vaak op een kleine afstand van je woning, waardoor een installatie in de woning niet makkelijk te combineren is met een zwembad. Kies dus best voor een apart toestel.

Vaak is een zwembad te groot om volledig te kunnen verwarmen met zonnecollectoren. Wil je je zwembad toch minimaal kunnen verwarmen, plaats dan minimaal het helft van het zwembadoppervlak aan zonnecollectoren. Heb je echter nog meer budget ter beschikking, dan is minimaal 80% van het zwembadoppervlak aan zonnecollectoren ideaal.

Lig bij de aankoop van zonnecollectoren niet wakker van terugverdientijd of rendement. Je zwembad verwarmen doe je niet om er rendement uit te halen, maar wel om je meer plezier en genot te geven.

De zonnecollectoren die vaak gebruikt worden bij zwembaden worden dikwijls zwembadmatten genoemd. Het water van het zwembad wordt direct door de zonnecollectoren gepompt en verwarmd. Deze collectoren zijn meestal gemaakt uit zwart rubber, de zogenaamde EPDM collectoren.

Zwembad verwarmen met zonnecollectoren

Hoe werkt het?

1ste methode

De zonnecollectoren die het water van het zwembad verwarmen zijn verbonden met het filtersysteem. Een eerste buis zal het water opzuigen en langs de zonnecollectoren lopen. Op deze manier zal het water opgewarmd worden. Een tweede buis zal het verwarmde water terug in het zwembad voeren. Dit is de meest gebruikte methode.

2de methode

De zonnecollectoren zijn aangesloten op een gecombineerde opslagtank met een warmtegeleidende vloeistof. Het water warmt op in de opslagtank, deze is verbonden met het zwembad. Het opslagvat bevat ook een opslagvat voor sanitair warm water.

Vraag offerte aan

Uw zwembad verwarmen met een zonneboiler?

Vraag offerte aan

Bezoek onze shop