Je hebt vast al gehoord dat een zonneboiler een interessante investering is die je veel energiekosten kan besparen. Maar zelfs wanneer je voldoende budget ter beschikking hebt, dan doe je er goed aan om vooraf en tijdens het plaatsen van de zonneboiler enkele nuttige tips in gedachten te houden. Een zonneboiler is immers pas interessant indien aan een aantal belangrijke voorwaarden wordt voldaan. Een overzicht.

Zonneboiler 1

Tips vooraf:

  • Je zonneboiler moet veel moeite doen om die schaarse Vlaamse zonnestralen om te zetten in sanitair warm water of woningverwarming. Zorg ervoor dat die kostbare warmte niet ontsnapt uit je woning, en laat je woning vooraf voldoende isoleren. Denk hierbij aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie.
  • Zonnecollectoren op je dak moeten de zonnestralen voldoende kunnen opvangen. Ligt je dak aan de noordzijde, of wordt het zonlicht geblokkeerd door gebouwen, bomen of schoorstenen, dan is het niet interessant om voor een zonneboiler te kiezen. Overweeg in dit geval bijvoorbeeld een warmtepomp.
  • Kies voor een zonneboiler die afgestemd is op je warmwatergebruik. Let enerzijds op de boilerinhoud, en anderzijds op de totale oppervlakte collectoren op je dak, en stem deze op elkaar af. Kies je voor vlakke collectoren, voorzien dan minstens 40 liter per m2 collectoren. Voor vacuümbuiscollectoren voorzie je minstens 55 liter per m2 collectoren.
  • Plaats de zonnecollectoren in een ideale positie naar de zon toe. De panelen moeten tussen zuidoost en zuidwest geplaatst worden, en liefst in een hellingsgraad tussen 20° en 60°.
  • Hou rekening met het extra gewicht van de zonnecollectoren op je dak. Vergewis je ervan dat je dak stevig genoeg is om dit extra gewicht aan te kunnen.
  • Wie veel geld investeert in een zonneboiler, die wil natuurlijk kwaliteit voor zijn geld. Ook voor zonneboilers bestaan kwaliteitslabels. Het belangrijkste kwaliteitslabel is ongetwijfeld het Solar Keymark, dat in heel Europa wordt toegepast. Vraag er zeker naar wanneer je op zoek gaat naar een geschikte zonneboiler.

Na de installatie:

  • Je zonneboiler is nu geplaatst, maar nu komt het erop aan om het maximum te halen uit je installatie. Een goed onderhoud is heel belangrijk. Vergeet zeker niet om af en toe de zonnecollectoren op het dak te reinigen. Een vuile zonnecollector haalt een veel lager rendement. Reinigen kan met een vochtige doek en zeep.
  • Hoe minder je waterverbruik, hoe groter het aandeel van dit waterverbruik dat wordt gegenereerd door de goedkope zonne-energie. Besteed dus ook voldoende aandacht aan het verminderen van je waterverbruik om je zonne-installatie nog rendabeler te maken. Denk hierbij aan waterbesparende mengkranen en spaardouchekoppen.
Vraag offerte aan

Bespaar tot 50% dankzij een zonneboiler!

Vraag offerte aan

Bezoek onze shop