De zonneboiler en de warmtepomp zijn twee alternatieve energiebronnen die de laatste tijd heel populair zijn geworden. Als gewone consument kan je je misschien afvragen welke van de twee je nu juist moet installeren. Maar eigenlijk hoef je zelfs helemaal niet te kiezen, want beiden zijn perfect met elkaar te combineren.

Voordelen

Door zonneboiler en warmtepomp met elkaar te combineren, haal je nog meer rendement uit groene energie. Wanneer de zon volop schijnt, dan zal de zonneboiler het water kunnen opwarmen met behulp van het zonlicht. En daar betaal je helemaal niets voor. Laat de zon het afweten in de donkere wintermaanden, dan kan de warmtepomp het werk overnemen. Vanaf dat moment zal de warmtepomp instaan voor de opwarming van het water.

Een zonneboiler zal er dus voor zorgen dat de warmtepomp veel minder uren moet presteren. En dat scheelt een slok op de borrel voor de portemonnee, want de warmtepomp werkt immers op gas of elektriciteit. Een combinatie zonneboiler / warmtepomp doet je dus nog meer besparen op energiekosten.

Vitocal 200-G_Anlage.tif

Werking

Een voorwaarde is wel dat je beide installaties goed op elkaar moet afstemmen. Sluit zowel de warmtepomp als de zonneboiler aan op een buffervat. Dit buffervat is onderdeel van het warmtepompsysteem en uitgerust met een sensor. Wanneer die temperatuursensor merkt dat de zonneboiler het water niet warm genoeg krijgt, en de temperatuur onder bijvoorbeeld 50° C daalt, dan zal de warmtepomp in werking treden. De spiraal in het buffervat zal er opnieuw voor zorgen dat de temperatuur boven het gevraagde niveau stijgt. Een heel efficiënt systeem, aangezien de warmtepomp enkel werkt wanneer het echt nodig is.

Subsidies

Zonneboilers en warmtepompen zijn twee warmtebronnen waarvoor je sinds 2012 en 2013 hogere subsidies kan krijgen. En dat maakt de investering in een combinatie zonneboiler / warmtepomp nog interessanter. Voor een zonneboiler bedraagt de premie 550 euro per m² met een maximum 2750 euro, en maximum 50% van de factuur. Voor een warmtepomp bedraagt de premie maximaal 1700 euro. Ook kan je op gemeentelijk niveau subsidies bekomen. Let er wel op dat je installaties werden geïnstalleerd door een erkend aannemer.

Bekijk een overzicht van alle subsidies

Prijs

De prijs van een combinatie warmtepomp / zonneboiler hangt voornamelijk af van je eigen behoeften. En die wordt in grote mate bepaald door je gezinssituatie. Zo zal je kunnen kiezen tussen buffervaten met verschillende inhoud, gaande van 100 liter, tot bijvoorbeeld 1.000 liter en zelfs meer. Hierdoor kan ook de prijs variëren, van zo’n 2.500 à 3.000 € tot 10.000 € en meer.

Vergelijk prijzen van zonneboilers

Bezoek onze shop