Steeds meer mensen vragen een premie voor een zonneboiler aan. Deze alternatieve energiebron heeft de laatste jaren fel aan populariteit gewonnen, en dat mag zeker niet verbazen. Dankzij een zonneboiler kan je jaarlijks honderden euro’s aan energie besparen. Je maakt immers gebruik van de warmte van de zon om sanitair warm water te genereren. En de zon, die is van iedereen, toch?!

Maar voor je zelf ook als een gek naar de winkel loopt om een zonneboiler te kopen, wil je natuurlijk eerst weten hoe zo’n ding juist werkt. Hier proberen we de werking van een zonneboiler alvast in mensentaal uit te leggen. Gordels om? Hier gaan we!

Zonneboiler

Een zonneboilerinstallatie moet je eerst ontleden in twee grote delen, het voorraadvat en de zonnecollectoren.

Zonnecollectoren

De zonnecollectoren worden op het dak van je woning geplaatst, en zullen de warmte van de zon omzetten in sanitair warm water. Zonnecollectoren zien er uit als klassieke zonepanelen, maar hebben dus een andere functie. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn in geen geval in te zetten als zonnecollectoren, en omgekeerd.

Doorgaans worden voor een zonneboilerinstallatie 1 tot 4 zonnecollectoren of thermische zonnepanelen voorzien. Een paneel heeft een gemiddelde afmeting van zo’n 2 vierkante meter.

In de zonnecollectoren lopen buizen. In de buizen loopt de collectorvloeistof. Het is deze vloeistof die zal opwarmen van zodra de zon op de zonnecollectoren begint te schijnen. De temperatuur van deze collectorvloeistof kan oplopen tot wel 90° C.

Verschil tussen conventionele zonnecollectoren en vacuümbuizen

Vaak kan je kiezen tussen conventionele zonnepanelen en zonnecollectoren op basis van vacuümbuizen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee. Vacuümbuizen zijn een veel betere isolator. Het opgewarmde water dat door deze buizen stroomt, zal veel beter zijn warmte bewaren. Vooral bij koud weer is het verschil tussen een conventionele zonnecollector en vacuümbuizen duidelijk merkbaar. Daar waar de conventionele zonnecollector het moeilijk krijgt, blijven de vacuümbuizen gewoon warm water genereren.

Een tweede voordeel van vacuümbuizen is de grote plaatsingsvrijheid. De zon zal steeds optimaal op de buizen inschijnen, in tegenstelling tot bij een plat vlak. Zo zal ook in de ochtend als ’s avonds de zon optimaal inschijnen op de zonnecollector.

Een derde voordeel is de grote weerstand tegen de wind. Meerdere vacuümbuizen worden naast elkaar geplaats, maar bieden nog plaats tussenin voor de wind. Een plat vlak zal daarentegen veel weerstand bieden tegen de wind, en die wind zal het water terug een beetje afkoelen.

Een laatste voordeel is de hoge onderhoudsvriendelijkheid. Alle vacuümbuizen werken immers apart van elkaar. Is er een buis defect, dan kan je deze eenvoudig vervangen, zonder de hele installatie te demonteren. De rest van de buizen blijft in tussentijd gewoon werken.

Vitosol

Vacuümbuiscollectoren van Viessmann

Voorraadvat

De collectorvloeistof zal op zijn beurt het leidingwater moeten verwarmen, en dat gebeurt in het voorraadvat. Zo’n voorraadvat of opslagvat heeft doorgaans een capaciteit van zo’n 100 tot 500 liter. Een doorsnee gezin heeft vaak voldoende aan 5 à 6 vierkante meter zonnecollectoren en een voorraadvat van zo’n 250 à 300 liter. In de ideale situatie heeft het voorraadvat een capaciteit van 1 à 2 keer je dagelijkse warmwaterverbruik.

De collectorvloeistof wordt dus door de leidingen tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat gepompt. Het zal opwarmen aan de zonnecollectoren, en deze warmte afgeven aan het water in het voorraadvat. Is het in de voorraadvat terug afgekoeld, dan zal je terug naar de zonnecollector gepompt worden om op te warmen.

In het voorraadvat wordt het opgewarmde water ondertussen opgeslagen tot het nodig is voor gebruik. Op zonnige dagen kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat makkelijk opwarmen tot een temperatuur boven 60° C. Het voorraadvat is voorzien van een regeling die de pomp activeert wanneer de zonnecollectoren warmer zijn dan het water in het voorraadvat. Het is ook deze regeling die zal beschermen tegen bevriezing en oververhitting.

Levert de zon niet voldoende warmte, dan zal voor een bijverwarming gezorgd moeten worden. Vaak gebeurt dit op basis van een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de CV-ketel. Maak je gebruik van twee boilers, een duo-boiler systeem, dan zit de naverwarming in het voorraadvat. Het regelsysteem zal er dan voor zorgen dat de voorrang gegeven wordt aan het zonnesysteem, aangezien je hier natuurlijk je gratis warm water uithaalt.

Het voorraadvat zet je best naast de klassieke CV-ketel. Aangezien die CV-ketel in principe voor je naverwarming zal zorgen, kies je best voor een plaatsing van beide toestellen naast elkaar. Kies natuurlijk ook voor een vorstvrije plaats voor je voorraadvat. Je moet het water immers opwarmen, en niet bevriezen.

Vraag offerte aan

Wil jij ook 60% besparen op je energiekosten?

Vraag offerte aan

Bezoek onze shop