Met een zonneboiler kan je op een gratis en groene manier sanitair warm water voor je woning genereren. De zon zal een collectorvloeistof in zonnecollectoren op je dak opwarmen, en die collectorvloeistof zal op zijn beurt het leidingwater voor je woning opwarmen.

Klinkt allemaal heel aantrekkelijk, en bovendien ben je op deze manier onafhankelijk van een energieleverancier. Maar natuurlijk vergt een zonneboilerinstallatie een flinke investering, die je weliswaar op lange termijn kan terugverdienen. Hoe lang de terugverdientijd van een zonneboiler juist bedraagt, hangt af van verschillende factoren, die we hier even gaan overlopen.

Zonneboilers 11

Prijs van een zonneboiler

Natuurlijk speelt de prijs van een zonneboiler een grote rol. Hoe hoger de prijs van de zonneboiler, hoe langer het duurt om die hoge prijs terug te verdienen. De prijs van je installatie wordt bijvoorbeeld bepaald door het merk, de capaciteit van je voorraadvat, het aantal zonnecollectoren dat je wil plaatsen, en natuurlijk ook de installatiekosten.

Reken voor een zonneboilerinstallatie voor een gemiddeld gezin op een prijs rond de 4.000 à 5.000 euro.

Vergelijk prijzen van zonneboilers

Rendement van de zonneboiler

Het rendement van de zonneboiler duidt aan hoeveel je kan besparen per jaar. Hoe hoger het rendement van je installatie, hoe sneller je deze installatie zal terugverdienen. Dat spreekt voor zich. Ook het rendement wordt bepaald door verschillende factoren. De plaatsing van je zonnecollectoren op je dak is daar bijvoorbeeld één van. Zijn je zonnecollectoren mooi in zuidelijke richting geplaatst, dan zal je de zonne-energie optimaal benutten.

Gemiddeld zal een gezin per jaar zo’n 150 à 300 € kunnen besparen dankzij de zonneboiler.

Premies voor een zonneboiler

Investeren in een zonneboiler, dat is je steentje bijdragen tot een beter milieu. En dat wordt beloond door verschillende instanties, zoals overheden en netbeheerders. Van de Vlaamse Overheid ontvang je een premie van 50% op je factuur, met een maximumgrens van 2.750 €. Bedraagt je factuur voor het plaatsen van een zonneboiler 4.800 €, dan ontvang je een premie van 2.400 €. Niet slecht, lijkt ons zo!

Bovendien geven ook vele gemeenten een premie voor het plaatsen van een zonneboiler. Dikwijls bedraagt die premie 250 €.

Overzicht van premies en subsidies

De terugverdientijd van een zonneboiler

Nu we al deze parameters kennen, kunnen we makkelijk de terugverdientijd van een zonneboiler berekenen.

Voorbeeld:

  • Kostprijs zonneboiler (incl. 6% BTW en plaatsing): 4.800 €
  • Premie Vlaamse Overheid (50% van de totale factuur): 2.400 €
  • Gemeentelijke premie: 250 €
  • Werkelijke kostprijs zonneboiler: 4.800 € – 2.400 € – 250 € = 2.150 €

Indien we ervan uit gaan dat een gemiddeld gezin zo’n 300 € kan besparen dankzij de zonneboiler, dan bedraagt de terugverdientijd voor dit gezin

  • 2150 € / 300 € = 7,16 jaar

Natuurlijk zal de terugverdientijd voor elk gezin anders zijn. Het hangt onder andere af van de prijs van je installatie, de samenstelling van je gezin, en je gemiddelde watergebruik. Gemiddeld zal de terugverdientijd van een zonneboiler schommelen tussen de 7 en 9 jaar.

Vraag offerte aan

Profiteer van een interessante terugverdientijd!

Vraag offerte aan

Bezoek onze shop